top of page
סנוניות עריכה 2_edited.png

רקע על הטיפול, מקורות, גישה

טיפול רגשי מבוסס מיינדפולנס בגישת CBT (טיפול התנהגותי קוגניטיבי) הוא אוסף שיטות טיפוליות מבוססות מחקר, שנמצאו כמועדפות ויעילות ביותר לטיפול בחרדה מסוגים שונים, דיכאון, טראומה, OCD ועוד. בנוסף לביסוס המחקרי, פרוטוקולי הטיפול בCBT ופיתוחם (כפי שבאים לידי ביטוי בגישת ACT - תרפיית קבלה ומחויבות) שואבים השראה מתוך פילוסופיות ופרקטיקות מזרחיות ובמיוחד מהדרך הבודהיסטית.


בטיפול אנחנו מכוונים להיות ממוקדי בעיה. במפגשים הראשונים נערוך היכרות מעמיקה עם הקושי איתו הגעת, ויחד נבין מה חשוב לך ואיך נוכל לעזור לך להתקרב לזה. לאחר שמטרות הטיפול יהיו ברורות ומוסכמות,  נצא לדרך משותפת לשינוי ממשי והדרגתי להפחתת הסבל בחייך.

במפגשים נשתמש בזכוכית המגדלת של תשומת הלב (מיינדפולנס) על מנת לפגוש באופן אחר את החוויה המאתגרת (חרדה, יאוש, ספק, דאגה, כעס, בושה). נלמד מה ניתן לשנות בחוויה ובהקשר שבו היא מופיעה, נבין כיצד לקבל את מה שלפעמים לא בידינו לשנות ונפתח את המיומנות להבחין ביניהן. 

 

ליבו של הטיפול יעסוק בזיהוי ותרגול מיומנויות ודרכי התייחסות גמישות, שיובילו להפחתה הדרגתית בסבל. זאת באמצעות התנסויות חווייתיות של התבוננות, שהייה משותפת עם קושי ובחינה של מחשבות, רגשות, תחושות גוף והמאבק הנלווה בהן. כך נְפַתֵּחַ אופני התמודדות חדשים ואפקטיביים שישיבו את הבחירה והשליטה לחייך. עם התהליך הטיפולי המיטיב, ״הבעיה״ תתפוס פחות מקום בחייכם והמיומנויות שרכשתם בטיפול ישארו איתכם וימשיכו להזין ולתמוך.
 

לוטוס עריכה_edited.png

תרפיה בקבלה ומחוייבות (ACT)

'טיפול בקבלה ומחויבות', קבלה של חוויתנו הפנימית ומחויבות לפעול איך שחשוב לנו פנימה והחוצה. נשמע טוב עד כאן, אבל לא פשוט כמו שזה נשמע :) גישה זו מניחה שכאב נפשי ופיזי (קושי חברתי, מחלה, דאגה לילדים, פרידה) הוא חוויה אנושית נורמאלית, מובנית בביולוגיה ובפסיכולוגיה שלנו, ולכן המפגש איתה בלתי נמנע.

היא מצביעה על כך שהניסיון האוטומטי שלנו למנוע מעצמנו לכאוב, לעיתים קרובות יוצר סבל נוסף (שיכול להראות כמו חרדה או דיכאון למשל) ומצמצם את חיינו מאוד.

בטיפול אנחנו מבחינים עם חמלה בדפוסים הגורמים לנו לסבל והימנעות ובמקביל בודקים ומתנסים בדרכים חדשות להתייחס אליהם, על מנת לאפשר חיים משוחררים יותר ותואמים יותר לרצונינו העמוק. טיפול ACT מציע לעשות זאת על ידי טיפוח מיומנויות של גמישות פסיכולוגית: קבלת החוויה הפנימית, נקודת מבט בריאה על מחשבות, תשומת לב להווה,  תפיסת עצמי גמישה, זיהוי צרכים ורצונות עמוקים ולבסוף פעולה שתואמת אותם. 


 

סנוניות עריכה 3_edited.png

מיינדפולנס

מיינדפולנס הוא נדבך של הדרך והפסיכולוגיה הבודהיסטית, שיטה לתרגול מדיטציה ואמצעי בטיפול הפסיכולוגי. פירושה "זכירה", ״קשיבות״ או ״תשומת לב״. שיטת מדיטציה זו נחקרה לראשונה במערב בניסוי עם אנשים הסובלים מכאב כרוני, ולאחר קבלת תוצאות מרשימות נוסתה גם עם אנשים הסובלים מדיכאון וחרדה וגם כאן התוצאות היו משמעותיות.

בעשורים האחרונים נעשו מאות ניסויים ופותחו עשרות גישות טיפול מבוססות מיינדפולנס. בגישות אלה העיקרון המוביל מתבסס על ההבנה שעצם העצירה, ומתן תשומת לב רכה ובלתי שיפוטית להווה היא לב ליבם של תהליכי מודעות מרפאים. מכאן מגיע הגילוי, הקבלה והשינוי של המציאות - והחופש לפעול כפי שאני באמת רוצה.

הלכה למעשה תרגול מיינדפולנס הוא טיפוח מודעות ע"י שימת לב מכוונת, מתמשכת, בלתי שיפוטית, בהווה, למה שקורה כרגע עם תחושות הגוף, המחשבות והגירויים החושיים (לרוב בוחרים תחום התמקדות אחד כמו שימת לב לתחושות הגוף, תחושת הנשימה או לצלילים).

bottom of page