top of page
חיפוש

איך להיות חולה (חלק 2)

  • תמונת הסופר/ת: איגר בולוטין
    איגר בולוטין
  • 6 במרץ 2023
  • זמן קריאה 4 דקות

בחלק הקודם כתבתי על הבעייתיות בניסיון להימנע מחולי. דרך חווית חולי אישית, כתבתי על החשיבות של תשומת הלב למחשבות ולרגשות ועל תרגול של התכוונות לקבלה וחמלה בזמן מחלה.

בפוסט הזה אני אכתוב על הפן הגופני. אציע רעיונות לאורח חיים ולהתנהגויות שיכולות לסייע לנו לתמוך בגוף בזמן המחלה, לקצר את משכה, ולדאוג שתופעות מתסכלות כמו עייפות, ליחה באף ובסינוסים ושיעול לא ישארו הרבה אחריה. לעיתים קרובות בזמן מחלה אין יצירתיות ואין פרספקטיבה, לכן אני מקווה שהפוסט הזה יוכל להיות נגיש במצבים כאלה.


על אוכל בזמן מחלה

המצב בגוף משתנה. ההרגלים פחות רלוונטיים עכשיו, כך גם בקשר להרגלי אכילה. רעב ושובע עובדים אחרת בגלל החום או בגלל שהבטן מעורבת, הגוף צריך דברים אחרים. אפשר לזנוח את סדר הארוחות ולהיות בקשר עם תחושת רעב. הגוף משקיע את רוב האנרגיה בכיוונים אחרים מהרגיל ורצוי לא להכביד עליו עם עודף מזון (במיוחד אם הוא כבד, כמו תבשיל שעועית, חומוס, בשר וכו). כדאי להימנע מאכילת ארוחה קרוב לשינה (מיטיב גם בשגרה אגב), אבל אם לא היה תאבון לאורך היום (כי היה חום למשל) ולפתע בערב מתעורר, ארוחה קלה תהיה הדבר הנכון לרוב.


טוב להקפיד לשתות ולשמור על תחושת רוויה. עדיף לשתות חמים / חם, חליטות צמחי תבלין יהיו טובות. למשל אורגנו/זעתר/טימין מעולים למרבית האנשים עם מחלות דרכי נשימה ועיכול. גם חליטת ג'ינג'ר, לימון ומעט דבש תתאים לרוב.


רצוי להפחית משמעותית במזון מעובד ובמזון שיוצר ליחה בגוף ( מזון מעובד = כל מזון שעובר תהליך תעשייתי כדי להגיע לצורתו הסופית. לא כל עיבוד מרוקן את המזון מתועלת או מוסיף לו איכויות מזיקות. תמיד יש יוצאי דופן) . אז מה יוצר ליחה? מתוק. ראשית מוצרים עם סוכר, גם פירות טרופיים והדרים וגם ממתיקים שנחשבים כביכול 'טבעיים'. רצוי להפחית מוצרי חלב ובעיקר מוצרי חלב רזה מעובדים. להפחית מאפים ומוצרי קמח לבן אבל גם מוצרי קמח מלא לא מותססים. להפחית באוכל עם איכויות קיצוניות כמו חריף, בצל חיי, שום חיי ואלכוהול שמאוד מחממים. אני יודע מה תגידו, נכון, אבל הם רלוונטיים בעיקר בשלב של התקררות ראשונית. כאשר מופיעים סימני חום, הם פחות רלוונטיים. להוריד מזונות משתנים ומייבשים כמו תה (מעלי עץ התה) קפה וקקאו.


טוב לאכול מרקי ירקות קלים וצירי עוף \ דגים, לא מרקים עם מלא שומן. להגביר דגנים כמו קינואה, אורז בסמטי לבן, כוסמת ירוקה או חומה, גריסים (שעורה), ואפשר להוסיף כמה כפיות אמרנט לבישול. את כל אלה אפשר לאכול בצורת דייסה \ לחם \ במרק \ בתבשיל. אם יש צורך בנחמה מתוקה אז אגס, תפוח, תאנה, תמר עם טיפה דבש.


אם את.ה חולה עכשיו והקריאה על נושא האוכל מסבכת וגורמת לחום שלך לעלות עוד יותר, אז אפשר לשחרר את זה לעכשיו. כרגע חשוב יותר להניח למאבקים חיצוניים ופנימיים.


על אקלים וסביבה

אנחנו רוצים לייצר תנאי סביבה תומכים ונעימים. דבר ראשון לשמור על חום, גם כשמזג האוויר לא מאוד קר, כמו עכשיו. הבנייה בארץ לרוב לא מותאמת לאקלים קר לכן זה נושא חשוב. לשמור על חום אפשר עם בגדים מיוחדים (צמר, תרמי, שכבות), כאשר שמירת החום באזורים מסויימים בגוף עוזרת במיוחד: ראש, עורף, גב תחתון וכפות רגליים. אנחנו לרוב מפעילים מכשירי חימום למיניהם. כל מכשירי החימום מייבשים את הלחות באוויר וכך גם את הלחות בנו. זה יכול להחמיר שיעול, להביא לכאבי ראש וסינוסים ועוד. אפשר להשתמש במכשיר אידוי, סיר עם מים על אש קטנה, מגבת רטובה על הרדיאטור. מידי פעם טוב לפתוח את החלונות ולאוורר את הבית.


עוד הצעה שיכולה להתאים לחלק מאיתנו זה ליצור אווירה נעימה בבית. למשל אפשר להדליק נרות או לעדן תאורה חזקה עם כיסוי בד (בזהירות שלא ישרף), אפשר להביא מנורת שולחן עם אור חלש יותר וצהוב (לא אור לבן) לאזור בו אנחנו נמצאים רוב הזמן.

בחלקינו יתמוך לסדר את המרחב אם מתאפשר (ואם לא, אז לבקש עזרה). אפשר לשים מדי פעם כמה טיפות של שמן אתרי לבנדר/לימון/מנטה במים המתאדים מהפסקה העליונה.

תלוי בחומרת המצב ובאקלים בחוץ, יכול להיות מיטיב לצאת מהבית, אפילו לכמה דקות, פעם, פעמיים ביום, לנשום אוויר צח. נעים להיות במגע עם קרני השמש, להרגיש את האדמה עם או בלי נעליים. להיות בקרבת עצים וצמחים, לתת למבט לנוח על הטבע (גם אם זה עץ בודד בעיר צפופה). מיטיב להסתכל למרחק, להביט באופק אם מתאפשר.

על תנועה


בהמשך ישיר לנושא הקודם, תנועה לא מרגישה אינטואיטיבית כשהירכיים, הגב התחתון והראש כואבים. אמנם, בעדינות ובמידה, מיטיב לקום ולעשות הליכה של כמה דקות פעם - פעמיים ביום, לנשום עמוק, לפתוח את החזה. בדומה לכך אפשר לעשות מעט מתיחות/יוגה/צ'י קונג והכל בעדינות ובמידה.

אחרי שהחום יורד, והכוחות חוזרים לאט לאט, מיטיב מאוד להתחיל מיד בהליכות קצרות, להזרים את הדם, לחמצן את הגוף, למתוח את השרירים. זה יעזור להוציא את שארית הליחה ובטווח הארוך, לקצר את משך תחושת העייפות האופיינית של אחרי מחלה.


על טיפול קונבנציונאלי-תרופתי וטיפול אלטרנטיבי

יש המון מה לכתוב בנושא, כרגע נדמה לי שחשוב להגיד משהו על משככי כאבים מורידי חום כמו אקמול ואופטלגין. תכשירים אלה עוזרים לנו להקל על סימפטומים של כאב ושל חום בעזרת חסימה של מנגנונים חיסוניים. בשימוש תכוף הם מעכבים את מערכת החיסון בהתמודדות עם המחלה. לכן כדאי להשתמש בהם בחוכמה ובאופן נקודתי - למשל כדי לישון טוב אחרי לילות ללא שינה. לדעתי, כאן יחסי עלות תועלת משתלמים. באופן כללי אפשר לומר שחום הוא תהליך מרכזי ונחוץ במהלך מחלה. מספר רופאים אחראיים ומעודכנים במחקר אישרו את הטענה שאין סכנה בחום כשלעצמו כשאין סימפטומים דלקתיים/נשימתיים אומכת חום, ואין הכרח להוריד (מוזמנים.ות להתווכח או להביע דעות שונות בתגובות).

טיפול ברפואה סינית (דיקור/צמחי מרפא) בזמן מחלת חום יתמוך ביכולת הטבעית של הגוף להדוף פתוגנים ויקל על סימפטומים. לפעמים, לאחר הטיפול יכולה להיות עליית חום - כלומר, הפעלה של מערכת חיסון שלאחריה תהיה הבראה מהירה.

לדעתי, אין סיבה להגיע לטיפול בזמן מחלת חום כל עוד אין סימפטומים בלתי נסבלים. אם נפעל באופנים שכתבתי למעלה, אני מאמין שהגוף ידע להתמודד נכון ומהר יחסית עם המחלה.


שנהיה בריאים.ות





Comentários


איגר בולוטין  |  רפואה סינית קלאסית וטיפול cbt מבוסס מיינדפולנס ואקט |  0543093030

bottom of page